Ferhan Tezcan

Valerien nasıl kurtulur? 

Strasburg Fransa'nın Almanya yakınındaki kentidir. Alsace- Loren bölgesindedir. İkinci dünya savaşı öncesinde Almanya ile Fransa arasında bayağı ciddi bir çekişme konusu olmuş ve bir  süre Almanya'da kalmıştır. 

Yaşayanların tamamı Almanca konuşur. Ama esas dilleri Fransızca'dır. 

Kentin bir asaleti vardır. Mesela Arsene Wenger gibi dünya çapındaki futbol adamı da Strasburg'ludur. O da anadili gibi Almanca konuşur. 

Bizim  şimdi sözünü edeceğimiz bir  başka Strasburg'lu Valerıen Ismael 'dir. 

Valerien Ismael öyle sıradan biri değildir. Strasburg'da doğmuş ve kalbini kentin bu tek takımına vermiştir. Alt yapıdan  yetişmiş ve burada  büyümüştür. Ardından Cristal Palace 'a transfer olmuş oradan tekrar Strasburg'a dönmüştür.

Ardından çok başarılı bir Werder Bremen macerası gelmiş ve Almanya'nın sayılı defans oyuncuları arasına girmiştir. Eee 1.91 boyla defans  oyuncusu  hem de orta defans olmak  kolay iş değildir. 

Valerien Ismael Bayern Münih'de  çifte kupa yaşamıştır. Ama  Arminia Bıelefeld maçında rakip takımın Sırp oyuncusu Radomir Daloviç'e attığı dirsek onun  ceza almasına yol açmıştır. Sonra gittiği  her takımda sakatlıklar belini bükmüştür. Hannover 'de de öyle.

Futbolu erken bırakmak zorunda kalmış ve Hannover'de hocalık hayatına devam etmiştir. 

Hannover 'de  başlayan hocalık işi West Bromwıch Albıon'da kadar uzanmış ve Beşiktaş son takımı olmuştur. 

VASIF ÖNGÖREN KİMDİR?

Vasıf Öngören  ünlü bir  tiyatro-sinema yazarıdır. ''Asiye nasıl kurtulur '' adlı  oyununu 1969 yılında yazmış ve 1973 'de  Türkan Şoray  ikincisi ise 1986 yılında Müjde Ar tarafından oynanmıştır. 

Özellikle Atıf Yılmaz tarafından çekilen 1986  yılındaki ikinci film büyük ilgi görmüş ve gişe rekoru kırmıştır. 

Konu anlaşıldığı gibi Asiye'dir. Kötü yola  düşürülen  Asiye'nin nasıl kurtulacağıdır. İyi oyuncular  filmi taşır. Bir de  senaryo iyi olursa değme  gitsin. Neyse bizim konumuz Müjde Ar veya Türkan Şoray değil. Valerien İsmael.

Sezon başı Beşiktaş ligin  ilk maçlarında ilk yarım saatler  içinde öyle güzel futbol oynuyordu ki inanın '' hayranlıkla'' izliyordum. 

Ama ne oldu. Alanya  maçından  itibaren o takım gitti ve başka bir  takım geldi. Ne bir dayanışma ne de paslaşma veya heyecan takımda kalmadı. Tabii böyle olunca ne  olur (hocanın ipi çekilir ). Öyle olmadı. Tribünlere  rağmen  başkan Ahmet Nur Çebi  hocasına sahip çıktı. Hem de  ısrarla.

Doğrusu da bu. 

Ama  Valerien'inde yanlışlarından sıyrılması lazım. Formsuz  oyuncular da  (Josef gibi ) ısrar etmemesi lazım. Taktik olarak  kendini geliştirmesi ve (Ghezzal'a) mahkum olmaması lazım.

Lazım da lazım. Futbol  hayatında  hiçbir milli takımım formasını  giymeyen Fransız milli takımına alınmayan, Alman milli takımı başvurusu teknik direktör Klinsmann tarafından geri çevrilen  Valerien Ismael 'dir. Togo'lu olan eşinin  ısrarı ile Togo  milli takımına  başvurusu da FIFA tarafından reddedilen Ismael iyi hocadır. 

Ama kafası biraz ''diktir'' İşte  bu  sivriliklerinden  azıcık  kurtulursa gerçekten kurtulacaktır.

 

YORUM YAP